×
Nimi
Tiia Turunen
Olen ehdolla Nurmeksen kuntavaaleissa numerolla 91. Puolueeni on vasemmistoliitto. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri sosiaalipolitiikan pääaineesta.
Koen erittäin tärkeänä, että heikommassa asemassa olevista pidetään hyvää huolta ettei kukaan tippuisi yhteiskunnallisten turvaverkkojen ulkopuolelle oman onnensa nojaan. Kaikkien ihmisten on saatava olla turvassa. Kuten Erik Allard hyvinvointia määritteli ”loving, having, being” kuuluu jokaiselle. Opiskeluaikoinani yksiä suurimpia kiinnostuksen kohteitani olivat sosiaaliset ongelmat ja syrjäytyminen.
Työelämä vei minua opintojen jälkeen erilaisiin mielenkiintoisiin haastaviin projekteihin, joissa pääsin toimimaan monella tapaa marginaaliin tai syrjään joutuneiden ihmisten parissa sekä kehittämään myös vapaaehtoistyötä.
Kuopiossa toimin myös useamman yhdistyksen luottamustehtävissä, joissa pyrittiin auttamaan muun muassa asunnottomia niin iäkkäämpiä kuin nuoria, mielenterveyden haasteita kokevia ja päihdeongelmaisia sekä päihteistä toipuvia ihmisiä.
Ihmiskäsityksessäni kaikki ovat erilaisia, mutta saman arvoisia. Haluan edistää toiminnallani politiikassa kuntalaisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä; mahdollisuuksia saada ääntänsä kuuluville inhimillisyyttä ja empatiaa unohtamatta. Otan selvää asioista, mikäli en tiedä. Kysyn, jos en ymmärrä. Tiedon halua ja motivaatiota on päättäjäksi kuntaan ryhtyä.
Luonto sen monimuotoisuuden säilyttäminen ja suojeleminen ovat myös lähellä sydäntäni. Olen ollut jäsenenä jo reilut parikymmentä vuotta Suomen luonnonsuojeluliitossa. En leikkaa nurmikoita hyönteisten kotien ja elämän, pölyttämisen tärkeyden vuoksi ja halailen puita. Olen sitoutunut suojelemaan lähimetsiä ja vastustan avohakkuita.
Päätin sitten lähes nelikymppisenä ”palata takaisin juurille metsän helmaan” ja muuttaa tänne Pohjois-Karjalaan päin perheineni ison kaupungin sykkeestä Kuopiosta. Olen asunut Nurmeksessa reilut neljä vuotta. Viihdyn Pielisen maisemissa mainiosti. Varsinkin metsissä. En kannata avohakkuita ja haluan suojella metsää ja luontoa kaikin voimin.
Syntynyt olen Kajaanissa vuonna 1982. Lapsuuteni kultaista vapaa-aikaa vietin usein rakkaalla Valtimolla mummoloissa ja sukulaisissa. Niin Ylä-Valtimon kauniit vaaramaisemat peltoineen ja niittyineen kuin Valtimon silloinen vilkas kylän raitti jäivät lämmöllä mieleeni ja myös paikalliset niin välittömät ja iloiset ihmiset siellä tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Karjalan seutu lintuineen ja puhtaine järvineen jäi sieluni sopukoihin soimaan.
Työskentelin alkuun Nurmeksessa valtiolla Te-palveluissa kohderyhmänäni työttömät työnhakijat. Tällä hetkellä työskentelen koordinaattorina erään yhdistyksen pääasiassa iäkkäille suunnatussa kohtaamispaikassa, jossa toimintaa järjestävät iäkkäille niin vapaaehtoiset kuin myös yhdistykset. Toimintaa rahoittaa Sosiaali-ja terveysministeriö. Vähemmän yksinäisyyttä, enemmän osallisuutta ja voimauttavaa toimintaa. Tärkeintä on sosiaalinen toiminta ja vuorovaikutus ihmisten välillä.
Nurmeksessa ikääntyneitä on lähes 40% väestöstä. Heidän näkemyksiään ja tarpeitaan päättäjien on kuultava herkällä korvalla. Kunnassa tehtävillä päätöksillä voidaan lisätä iäkkäiden toimintakykyä, mahdollisuuksia hoitaa omia asioita itsenäisemmin ja tukea samalla heidän osallisuuttaan. Kunnan tulee myös tarjota pääsyä kulttuurin ja liikunnan pariin veloituksetta iäkkäille. Senioreille kohdennettu epassi jätti syrjään ihmiset kenellä ei välttämättä ole edes kännykkää. Mielestäni kunnan tulee esimerkiksi tarjota myös digitukea iäkkäille kunnan koordinoiman digituen avulla, johon Nurmeksen on syytä panostaa jatkossa tehokkaammin. Palvelua on saatava yhä silti tarvittaessa myös kasvokkain ja puhelimitse.
On tietysti kiinnitettävä huomiota myös siihen, miten Nurmeksesta saadaan Valtimo tottakai mukaan lukien elinvoimainen ja kaikille ikäryhmille turvallinen, toimiva sekä viihtyisä paikka asua ja elää. Kaupungin vuokratalokiinteistöiden kunnossapitoon tulee panostaa ajoissa.
Miten houkuttelemme tänne uusia tulijoita? Kaunis luonto ja ihanat muistot toivat minut tänne juurille päin takaisin. Niin moni muukin asia. Toimivat palvelut kunnassa on löydyttävä läheltä, eikä matkojen päästä.
Nuoria ei saa missään nimessä unohtaa kuntakentän kehittämisen ulkopuolelle, sillä heissä on tulevaisuus. Nuorisovaltuuston osallisuutta ja roolia on vahvistettava. Heidät täytyy ottaa aidosti mukaan heitä koskevaan päätöksen tekoon. Miten silta rakentuu, se jää nähtäväksi. Nuorisotyön on vastattava sekä Valtimon että Nurmeksen nuorten tarpeisiin.
Päätösten teon kunnassa tulee perustua keskusteluun, tietoon ja avoimeen päätöksentekoon. Päätösten on oltava myös oikeudenmukaisia. Kuntalaisten ääntä on aktiivisesti kuunneltava ja suotava kuulemiseen aitoja mahdollisuuksia suoran demokratian avulla. Hyvinvointia tulee mitata myös subjektiivisesti eli kysyä kuntalaisilta palautetta palveluista ja miten se heihin on vaikuttanut.
Haluankin tässä yhteydessä korostaa vielä, että tiedolla päätöksen teon yhteydessä en tosiaankaan tarkoita vain pelkkiä numeroita tai talouslukuja, vaan tarvitaan myös laajempaa tutkimusta ja selvityksiä eri väestöryhmien hyvinvoinnin osalta kunnassa, jotta palveluja voidaan kehittää parempaan päin Nähden ihmisten tarpeeseen niin ettei eriarvoisuus ihmisten välillä tai eritoten palvelujen saannin osalta kasva. Palvelujen on oltava helposti saavutettavissa.
Hyvinvointia luodaan kunnassa, jossa laadukkaista peruspalveluista huolehditaan kaikkien turvallisuus edellä niin, että ne palvelut kuten vaikkapa kirjosto ja koulu löytyvät mahdollisimman läheltä. Luonnon hyvinvointivaikutuksista puhumattakaan. Luontoa ja sen monimuotoisuutta vaalien, silmällä pitäen. Unohtamatta sitäkään, että kulttuuri kuuluu kaikille!
Ja vielä lopuksi. Nurmeksen kaupungin on kaikin mahdollisin keinoin tuettava yhdistysten toimintaa Nurmeksen kaupungissa. Se on erittäin tärkeää kansalaistoimintaa ja toivon yhteistyön syvenevän jatkossa. Myös nuoria voisi kannustaa, innostaa ja inspiroida perustamaan kokonaan uusia yhdistyksiä kaupunkiin!