Hyvinvointi ensin!
Kirjastot, koulut ja kulttuuripalvelut on asetettava etusijalle. Työikäistä väestöä ei saa unohtaa! Synnytystuki on palautettava. Ikääntyneiden, lasten ja erityisryhmien palveluita kehitettävä, niitä ei saa leikata. Hyvinvoinnin ja terveyden ennaltaehkäisevä toiminta on saatava kuntoon.
Nurmeksen kaupunkikonserni tekee miljoonaluokan ylijäämän vuosittain. Ylijäämiä on kertynyt kaupungille yhteensä 30 miljoonaa euroa. Samalla Nurmeksella on velkaa vähemmän kuin 80%:lla kunnista. Hyvinvointiin panostaminen on siis kiinni vain halusta ja arvovalinnoista, ei taloudesta.
Vasemmistoliiton mielestä laadukkaisiin hyvinvointipalveluihin kuuluu aina osoittaa varat ensi ennen muita menokohteita. Taloudessa on nousu -ja laskukausia luonnollisesti, mutta kaupunkilaisten arjen turvallisuus ja peruspalvelut eivät saa sykleistä kärsiä eikä se ole tarpeenkaan järkevällä talouden suunnittelulla.
Kaupungin veto- ja pitovoimaa palvelevat parhaiten laadukkaat ja saatavissa olevat peruspalvelut. Näiden järjestäminen on myös kuntalain mukaan kunnan perustehtävä.
Talousalan tutkijoiden mukaan tarpeeton taloustilanteella synkistely on itseään ruokkiva huono kierre, joka vie tulevaisuususkon etenkin nuorilta.
Luonto on voimavara!
Luontokato on pysäytettävä ja luontomatkailusta on tehtävä kestävää. Ylä-Karjalan kansallispuisto tulee perustaa. Kaupungin metsiä on hoidettava virkistyksen ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Kannusteita ympäristönsuojeluun.
Nurmeksen kaupunki ottaa toiminnassaan huomioon vaikutukset ilmastoon, ympäristöterveyteen ja luonnon monimuotoisuuteen. Tämä tarkoittaa mm. kaupungin asettamien hiilipäästötavoitteiden saavuttamista määräajassa, jäte- ja energiahuollon vastuullisuutta ja luonnon monimuotoisuuden tunnistamista ja sen hyväksi tehtäviä toimia.
Nurmeksessa puhutaan usein kaupungin imagosta matkailupaikkana ja mainostetaan, että ”Nurmes on kolmen kansallispuiston keskellä”. Haluamme, että tämä olisi todellisuutta, tai että Nurmeksessa olisi edes yksi kansallispuisto! Menneellä vaalikaudella kansallispuiston piti tulla, mutta päätös peruttiin, tämä oli todella lyhytnäköistä.
Toivomme että vihdoin nähtäisiin metsät puilta; luonto voi olla paitsi taloudellisen hyvinvoinnin myös virkistyksen lähde ja metsien monimuotoisuuden lisääminen mm jatkuvaan kasvatukseen siirtymällä kaupungin metsissä ei ole taloudellisesti keltään pois. Samalla uusi metsänhoitoajattelu parantaa virkistysmahdollisuuksia edistäen metsästystä ja keräilyä sekä luontoelämyksiä matkailun näkökulmasta.
Yhteisiä metsiä on syytä hoitaa siten, että mahdollisimman moni niistä pääsee nauttimaan ja samalla edistämme ilmastotavoitteita ja luonnon monimuotoisuutta. Yksityiset metsät pysyvät yksityisinä, niihin ei kaupunki tai Vasemmistoliiitto tällä ohjelmalla ole millään lailla puuttumassa.
Turvallinen tulevaisuus!
Avoin päiväkoti on avattava uudestaan, kotihoidontuen kuntalisä palautettava ja kaikille lapsille saatava laadukkaat tilat. Opettajille on saatava tarvittavat apuvoimat ja tukihenkilöstö. Nuorisolle on annettava taloudellista tukea harrastuksiin. Valtimon koulu on kylän elinvoiman sydän. Kasvokkain asiointi ja digituki iäkkäille.
Päätösten tempoilu ja yllättävät, täysin järjettömät ja turhat leikkaukset lapsiperheiden arkeen suoraan vaikuttaviin tekijöihin ovat leimanneet viime vuosia. Perheiden tulee voida suunnitella arkeaan ja menojaan edes vuodeksi, mielellään useammaksi eteenpäin ilman pelkoa että poliitikot päätöksillään vetävät mattoa alta arjen sujuvuudelta.
Kirjaston aukioloaikoihin, avoimeen päiväkotiin ja kotihoidontukeen koskeminen olivat päätöksiä, joita kukaan ei odottanut ja joista ei koskaan tehty kunnollisia vaikutusarviointeja.
Uusi päiväkoti on rakennettava välittömästi Hannilan ja konttipäiväkodin tilalle. On häpeällistä, että Nurmeksessa lapsista säästetään, kaikista heikoimmasta asemassa olevilta joilla ei edes ole äänioikeutta.
Nurmeksen tulee olla henkisesti ja fyysisesti turvallinen elinympäristö, jossa perheitä tuetaan.
Valtimolla on päästävä myös lasten ja nuorten kouluja käymään ja siitä huolehdittava, että koulut säilyvät.
Työtä ja leipää!
Työttömien työllistäminen kaupungille kannattaa. Pienyrittäjiä ja työllistämishankkeita on tuettava. Maksuton aamupala kouluihin.
Kaupungin tulee työllistää työttömiään, erityisesti pitkäaikaistyöttömiä. Tämä ei ole kallista, ottaen huomioon, että kaupunki maksaa lain mukaan työttömyysetuuksista 10-50% riippuen työttömyyden kestosta. On tehtävä yksityiskohtaiset laskelmat uuden lain voimaan tultua, paljonko yhden pitkäaikaistyöttömän suora työllistäminen kaupungille maksaa ottaen huomioon kaupungin lakisääteiset maksuosuudet ja työllistämisestä seuraava maksuosuuden lasku keskipitkällä aikavälillä sekä verotulovaikutus.
Yksi keino on työllistää suoraan sopiviin projekteihin, toinen on työllistäminen mm. Näre ry:n kautta. Näreen toiminta on sinälläänkin sosiaalisesti arvokasta ja kaupunkilaisten hyvinvointia tukevaa. Kukapa ei olisi käynyt Närreen kierrätyksessä, joka on työttömien pyörittämä paikka.
Närreen kierrätys, Närekartano ja muut Näre ry:n aktiviteetit ovat paitsi esimerkillistä sosiaalista pääomaa jokaiselle kerryttäviä toimintoja myös taloudellisesti erittäin edullisia työllistämisen näkökulmasta. Näre rahoittaa ison osan toiminnastaan toimintatuloilla, joten yhden henkilön työllistämiseen ei tarvita niin paljon kuin muuten. Näre voisi olla siksi kaupungin tärkeä yhteistyökumppani pitkäaikaistyöttömien työllistämisessä.
Maksuttomasta aamupalasta Vasemmistoliitto on tehnyt aloitteen valtuustossa keväällä 2025.
Avoimuus päätöksentekoon!
Päätösten valmistelu pitää olla avointa. Kyseenalaiset, suuret yritystuet ja riskisijoitukset on lopetettava ja konsulttien käyttöä vähennettävä. Osallistavaa budjetointia on laajennettava.
Nurmeksen suurin yksittäinen ongelma on ummehtunut ja autoritäärinen hallintokulttuuri. Päätökset tehdään muutaman herran voimin kaupunginhallituksessa, eikä niistä hiiskuta valtuutetuillekaan ennen kuin on pakko. Puustako-katastrofi ja entisen kaupunginjohtajan rikokset ovat vain jäävuoren huippu tästä.
Nykyinen hallintokulttuuri mahdollistaa huonot päätökset ja puutteellisen tai olemattoman vaikutusarvioinnin. Hankintoja tehdään lainvastaisesti, esimerkkinä Puustako-hankinta tai muuten vain menettelyillä, jotka kasvattavat hankkeiden hintalappua moninkertaisiksi, esimerkkinä Bomban liikenneympyrä jonka hinta kolminkertaistui suunnitellusta.
Lain mukaan päätöksenteon tulee olla lähtökohtaisesti aina avointa. Nurmeksessa päätöksenteko tuntuu olevan lähtökohtaisesti aina salaista tai salamyhkäistä. On vaikea ymmärtää, mitä hyötyä kaupunkilaisille voi olla tällaisesta päätöksentekokulttuurista, jossa aktiivisesti sivuutetaan parviäly ja asiantuntijat. Nyt vaalien jälkeen kaupunginhallituksessa istuu enää seitsemän jäsentä ja samoin lautakunnissa. Tarkastuslautakunnassa, joka valvoo päätöksenteon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta on enää viisi jäsentä. Näyttää siltä, että halu pitää päätöksenteko yhtä pienemmässä piirissä on vahva.
Vasemmistoliiton mielestä päätöksentekoa tulee laajentaa ja kaupunkilaiset osallistaa jo valmisteluvaiheessa. Osallistava budjetointi on nyt vihdoin aloitteestamme käytössä siinä muodossa, jossa sen esitimme kaupungin strategiaan. Se on hyvä alku. Toivottavasti kaupunkilaiset heräävät vaatimaan oikeuksiaan: jopa laki määrää kaupunkilaisia osallistettavan päätöksentekoon. Nyt on aika siirtyä harvainvallasta todelliseen lähidemokratiaan!